Recurso 5Icono Web
Recurso 6Icono CUP

La CUP situa l’habitatge com una prioritat a la campanya: “Cal que deixi de ser un luxe i sigui un dret”

Els anticapitalistes han presentat un decàleg de propostes per garantir el dret a sostre; entre les quals el “Pla independitza’t” o aturar els desnonaments al país.

La CUP ha presentat fins a deu propostes per garantir el dret a l’habitatge i fer front a l’emergència actual que ho ubiquen com una de les principal problemàtica i preocupacions del país. Els cupaires han inclòs com una de les propostes claus la campanya anomenada “Pla Independitza’t” que preveu garantir un habitatge públic per tots els joves d’entre 21 i 35 anys. En una roda de premsa a la seu de la CUP la candidata, Laia Estrada, i el candidat i portaveu d’interior en aquesta legislatura, Xavier Pellicer, han criticat la manca de “valentia política” del govern i el Parlament a l’hora de prendre mesures per garantir aquest dret que avisen “actualment és més un luxe i menys un dret”.

En aquest sentit, Laia Estrada ha llençat un missatge a Esquerra Republicana: “No podrà resoldre l’emergència si no és capaç d’enfrontar-se als grans lobbies, la banca i els fons voltor”. La candidata que prèviament també ha carregat contra PSC i Junts per la seva “incapacitat d’assumir uns mínims polítics que permetin fer efectiu el dret a sostre”, en relació a la negativa dels dos partits d’assumir les múltiples mesures que han plantejat avui les organitzacions de l’àmbit de l’habitatge.

En la roda de premsa, l’encarregat de desplegar les propostes dels anticapaitalistes ha estat el candidat Xavier Pellicer. El candidat ha avisat de la relació entre l’habitatge i la situació de pobresa en la població: “L’habitatge és una pedra clau que defineix la relació amb els veïns i les veïnes, defineix si una persona és pobre o no ho és o si es garanteixen els seus drets”. Per això, ha sentenciat que els cupaires volen donar una resposta “clara, immediata i contundent”. Una resposta que, en primer lloc, se centra en els desnonaments que consideren la “punta de l’iceberg del problema”. “Catalunya som líders en desnonaments, ja ho va ser el 2023 i rècord en els pisos de propietat de la Generalitat.

Els desnonaments representen la punta de l’iceberg de la crisi de l’habitatge, representa una exclusió social evident”, en paraules de Pellicer. Per això, la primera proposta del decàleg és la de posar fi als desnonaments així com la intervenció dels Mossos d’Esquadra en ells. També, hi trobem altres propostes com: enfortir el parc públic d’habitatge amb expropiacions als fons voltor, impulsar una llei que prohibeixi la concessió de llicències d’Habitatges d’Ús Turístic, aprovar una Llei d’Arrendaments Catalana que reguli els preus dels lloguers amb un contracte únic, destinar, com a mínim, un 1,5% del PIB per tal de garantir polítiques d’habitatge amb un impacte real als municipis o crear d’un observatori català d’habitatge, entre altres propostes.


Pla Independitza’t

Aquest pla pretén abordar el problema de l’habitatge des de l’àmbit de les persones joves. Avui en dia una persona jove si no té suficient capital heretat no es pot emancipar perquè accedir a una hipoteca requereix tenir disponible el 30% del preu entre impostos i entrada. Per això, el lloguer suposa més del 100% del salari del jove i provoca que l’edat d’emancipació actual a Catalunya estigui per sobre dels trenta anys: “És un problema de precarietat cronificada, és un problema de salut mental”, ha avisat la cap de llista, Laia Estrada. Davant aquesta situació, els cupaires han proposat el Pla Independitzat que té per objectiu garantir l’habitatge a tothom que el necessiti per tal d’emancipar-se entre l’edat de 21 i 35 anys posant a disposició els 400.000 pisos buits que hi ha a Catalunya.

Un pla que s’ha d’anar desenvolupant de forma progressiva, any a any, i que, en primer lloc, expropiaria els 35.000 pisos en mans de gran tenidor “que són els mateixos pisos que es van rescatar amb els impostos de tothom l’any 2012”, recorden els cupaires. Finalment, culminaria amb lloguers estàndards de 400€ per habitatge per pisos d’entre 1 i 3 persones que significaria uns 133 euros per persona.


Tots els detalls del Pla Independitza’t