Recurso 5Icono Web
Recurso 6Icono CUP

[DECÀLEG] La terra per qui la treballa

Des de la CUP tenim clar que calen mesures per salvar la pagesia, que es troba en situació d’emergència. Però també cal caminar cap a un canvi de model que relocalitzi la producció, desintensificant-la, i afavoreixi una transició agroecològica. 

Precisament en aquest camí no es pot deixar la pagesia sola. Si el sector està on està en aquests moments -intensificat, integrat, endeutat- és perquè el model l’ha portat cap aquí. Cal treballar en una transició en què no hi hagi ni un pagès menys, ni una pagesa menys. 

 1. Respectar els acords presos arran de les mobilitzacions de Revolta Pagesa.
 2. Assegurar un tracte equitatiu en la gestió de la sequera, i garantir l’aigua a la petita i mitjana pagesia.
 3. Assegurar un calendari de pagaments de les ajudes ràpid i del 100%.
 4. Disposar d’ajudes per renovar i optimitzar els sistemes de reg.
 5. Protegir el sòl agrari de l’especulació i dels macroprojectes.
 6. Regular els preus de la compra-venda de finques, i dels arrendaments, per evitar l’especulació i garantir l’accés a la terra. 
 7. Regular la fauna salvatge i protegir a la pagesia davant la reaparició de grans depredadors.
 8. Fomentar la silvopastura per a la prevenció d’incendis.
 9. Crear una llei de la petita i mitjana pagesia, adaptant la normativa i la burocràcia i exigències segons la mida de l’explotació.
 10. Crear una Renda d’Impuls Agrari de 5 anys per acompanyar en l’arrencada de l’explotació.
 11. Eliminar el sistema de cita prèvia i que a les oficines comarcals s’hi ofereixi servei d’assessorament, tramitacions i suport al relleu generacional.
 12. Fer una política de compra pública per a escoles, hospitals, etc, de producció local.
 13. Crear una distribuïdora pública que garanteixi preus justos i que faciliti la logística a la petita producció i al comerç local.  
 14. Fer complir la llei de la cadena alimentària i regular les importacions per assegurar que compleixin les exigències ambientals i laborals del nostre país.
 15. Crear instal·lacions de transformació arreu del territori i facilitar l’elaboració artesana, simplificant controls, tràmits burocràtics i exigències normatives.