Recurso 5Icono Web
Recurso 6Icono CUP

La CUP proposa impulsar una energètica pública catalana que comercialitzi, subministri i generi electricitat per tots els municipis del país

Amb aquesta proposta els independentistes volen impulsar les energies renovables a tot el territori i regular el mercat de la llum actualment en mans dels “oligipoli energètic”

La CUP vol impulsar una energètica pública catalana que aspiri a subministrar l’energia als 947 municipis i a les 43 comarques del país. Així ho ha anunciat el cap de llista per Girona, Dani Cornellà, des de Sant Quirze del Besora, el primer municipi on, sota el govern de la CUP, es gestiona la central hidroelèctrica des del consistori: “L’objectiu del subministrament elèctric ha de ser satisfer les necessitats de la gent i caminar decididament cap a les energies renovables de forma planificada, democràtica i territorialitzada”.

Els cupaires defensen que els subministraments bàsics, com l’electricitat, són drets que s’han de garantir i no pas un negoci, com és del sistema elèctric espanyol, que està controlat en un 90% per l’oligopoli de les grans elèctriques com Endesa, Iberdrola o Naturgy. Cornellà, ha explicat que hi ha una alternativa a aquest funcionament: “Hi ha alternativa i aquesta passa per nacionalitzar el sector i democratitzar-lo i situar l’accés a la llum al terreny dels drets i no del mercat.

L’objectiu dels anticapitalistes és avançar cap un sistema de subministrament elèctric centrat en satisfer les necessitats de la gent i caminar decididament cap a les energies renovables de forma planificada, democràtica i territorialitzada. En aquest aspecte, el candidat cupaire per Girona ha destacat la importància d’avançar en la sobirania energètica per poder garantir drets: “Quan parlem de sobirania del nostre país també parlem d’aquesta sobirania, parlem de la sobirania del nostre poble respecte al gran capital financer i les multinacionals”. En aquest sentit, Cornellà també ha marcat distància amb l’energètica que ha impulsat el govern aquesta legislatura. “Fa tres anys l’energètica pública va ser una proposta que la CUP vam posar sobre la taula i ara és una realitat, però una realitat absolutament insuficient”, ha conclòs.

Una roda de premsa que l’ha fet el candidat de Girona acompanyat per Arnau Bosch, regidor de la CUP a Sant Quirze de Besora, qui s’ha mostrat orgullós de la lluita que els cupaires han executat en aquesta línia al municipi: “Al poble per iniciativa popular es va decidir apostar per la reversió a mans públiques de les centrals hidroelèctriques del municipi. Unes centrals que porten explotant de forma privada des de fa més de 100 anys un recurs públic com és l’aigua del riu”. Bosch ha explicat la proposta de la central “la nostra exigència és que un cop revertida la concessió, la Generalitat assumeixi el control d’aquesta central i es descarti la possibilitat de la reprivatització de la central”.

D’aquesta manera, els anticapitalistes destaquen l’aposta en aquestes eleccions per una transició energètica justa a tot el país. Per això, asseguren que una energètica pública només serà útil i real si aspirar a subministrar l’energia als 947 municipis i a les 43 comarques. El desplegament de les renovables, s’ha de pensar i executar des d’aquest ens públic. Parcs de renovables en espais degradats (com tot el recorregut de l’AP7), comunitats energètiques veïnals i municipals, recuperació de centrals hidroelèctriques. Cal un desplegament públic i comunitari per tot el país que arranqui del mercat privat un bé bàsic com és l’energia”.

16 d’abril de 2024