Recurso 5Icono Web
Recurso 6Icono CUP

La CUP proposa col·locar 3,5 milions de plaques fotovoltaiques a l’AP7: “El macroprojecte que sí que necessita el país”


Aquest seria el primer projecte que desplegaria l’energètica pública que proposen els independentistes 

La CUP ha presentat el primer projecte que hauria de desplegar l’energètica pública passat el 12 de maig que tracta d’ocupar la superfície ja alterada de l’AP7 amb 3,5 milions de plaques fotovoltaiques. “Proposem desbloquejar la paràlisi de les renovables amb un macroprojecte que sí que necessita el país, que sí que fa front a l’emergència climàtica, ha explicat l’expert en energies renovables i cap de llista per Tarragona, Sergi Saladié. Qui ha afegit que els cupaires “defensem la planificació, la integració de les renovables a tots els espais alterats. Per tant, nosaltres venim a dir que no som la gent del no, la gent del sí a fer les coses bé.” Una proposta imprescindible pels anticapitalistes per avançar en l’ús i desplegament de les energies renovables i garantir el dret a l’energia.

En una roda de premsa on hi han participat el tarragoní, Sergi Saladié, i el cap de llista per Lleida, Bernat Lavaquiol, els cupaires han volgut treure pit de la seva aposta per les energies renovables amb els perfils més ecologistes. “A Catalunya només un 15% del consum elèctric prové de fonts d’energia renovables. Estem molt lluny dels objectius d’arribar a un 50% l’any 2030 i un 100% l’any 2050 que preveu la llei del canvi climàtic”, ha avisat el candidat per Lleida, Bernat Lavaquiol. Per això, ha fet una crida per apostar urgentment per la transició energètica justa, “és un canvi estructural que marcarà el futur del país i és una oportunitat per revertir el model mafiós del mercat elèctric”. Lavaquiol que també ha criticat la falta de valentia en les polítiques del govern d’ERC: “Aragonès va començar la legislatura anunciant una revolució verda de la mà de la CUP i la va acabar signant la continuïtat del Hard Rock i pactant el 4t Cinturó.

Volem garantir el dret de tothom a l’accés a l’energia

Les superfícies del domini de l’autopista AP-7 són potencialment aptes per instal·lar-hi plaques fotovoltaiques, que sumen un total de 704,44ha. (el 24,1% de tota la superfície del domini titularitat de l’AP7). A partir aquí, es proposa utilitzar en aquesta superfície un total de més de 3,5 milions de plaques fotovoltaiques que es podrien instal·lar, representarien una potència elèctrica instal·lada (MW) de 1.761,09 MW, fet que significaria multiplicar gairebé per quatre la potència fotovoltaica instal·lada a Catalunya a finals de 2021, que era de 455,04 MW3. L’electricitat produïda per instal·lacions fotovoltaiques situades a l’AP7 representaria el 4,4% del total del consum mitjà anual. Aquest projecte acabaria generant la quantitat de potència igual a dues centrals nuclears.

Aquest és un estudi tècnic integral fet amb experts, però què la CUP recorden que l’encarregada de desplegar-lo hauria de ser l’energètica pública des de la Generalitat: “l’energètica ha de posar a disposició els estudis tècnics, quantificar econòmicament i obrir-ho a la participació dels municipis”, ha avisat Saladié. El cap de llista de Tarragona ha estat l’encarregat d’explicar el projecte qui també ha recordat que és “relativament senzill” perquè assegura que actualment la ciutadania catalana, en els darrers anys, sense planificació, ha aconseguit instal·lar mil megawatts d’autoconsum això avisa és l’equivalent a la potència d’una central nuclear que costa entre deu i dotze anys: “només que posem les facilitats tècniques, administratives i legals la rapidesa amb les que es podria desplegar podria ser un termini d’un màxim de dos anys”.

L’expert en energies renovables també ha avisat que aquesta proposta no és l’única alternativa real i factible que n’hi ha d’altres que “també persegueixen l’objectiu d’utilitzar espais alterats per l’ús d’energies renovables”. Per això, ha denunciat que actualment hi ha no hi ha una planificació territorial de les energies renovables i assegura que aquest és el principal problema: “Hi ha una desregulació de les energies que permet l’aparició de grans projectes controlats pels oligopolis o fons d’inversió que s’instal·len a espais agraris que provoquen que la ciutadania no tinguem cap possibilitat d’incidir en la transformació del sistema elèctric com apunta la Llei del canvi climàtic.